Μικρές συμβουλές για να μην τα χάσεις  με τον χαμούλη του messy play

Μικρές συμβουλές για να μην τα χάσεις με τον χαμούλη του messy play

Σου αρέσει πολύ σαν ιδέα αλλά έναν πανικό τον παθαίνεις όταν το βλέπεις στις φωτογραφίες. Να το τολμήσεις λοιπόν ή όχι; Μα φυσικά ναι! Και για να στο κάνω πιο εύκολο, ορίστε μερικές συμβουλές:

  • Βρες τον σωστό χρόνο. Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες και σίγουρα το να στήσεις το παιχνίδι την ώρα που είσαι κουρασμένη και δε μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Επίσης σημαντικό, το ίδιο το μικρό σου να μην είναι κουρασμένο, πεινασμένο ή νυσταγμένο.
  • Ετοίμασε τα υλικά σε προηγούμενο χρόνο, για να μην σου πέσουν πολλά. Έχε έτοιμα τάπερ για τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και τυχόν καθαριστικά που θα χρειαστείς. Δηλαδή κάνε την προετοιμασία και το μάζεμα, όσο πιο εύκολο γίνεται για σένα.
  • Χρησιμοποίησε μια μεγάλη λεκάνη για να γίνει το παιχνίδι και βάλε από κάτω μια πλαστική κουρτίνα μπάνιου, ώστε ό,τι πέσει απ έξω, να μπορεί να μαζευτεί/ σκουπιστεί εύκολα.
  • Διάλεξε τον κατάλληλο χώρο. Το σαλόνι, με το χαλί και τους καναπέδες γύρω γύρω, μάλλον δεν είναι ο καλύτερος χώρος που μπορείς να βρεις. Αν ο καιρός είναι καλός, η αυλή ή το μπαλκόνι είναι καλύτερη επιλογή. Αν πάλι δε γίνεται να βγείτε έξω, διάλεξε έναν χώρο του σπιτιού που έχει έπιπλα που μπορούν να καθαριστούν. Επανέλαβε ευλαβικά «Αυτά που θα πάρει το παιδί μου είναι πιο σημαντικά από το καθάρισμα».
  • Δεν υπάρχει λόγος να οργανώνεις messy play, κάθε μέρα. Μια με δυο φορές την εβδομάδα είναι μια συχνότητα που δε θα σε κουράσει.
  • Μην οργανώσεις από την αρχή δραστηριότητα με πάρα πολλά υλικά, τα οποία δεν ξέρεις αν θα αρέσουν και στο παιδί. Ξεκίνα με ένα υλικό και κάθε φορά μπορείς να προσθέτεις και να αφαιρείς ανάλογα με το ενδιαφέρον του. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αισθητηριακές δυσκολίες και δεν αντέχουν να έρχονται σε επαφή με διαφορετικές υφές. Μην τα παρατάς, παρατήρησε το παιδί και ακολούθησε τον ρυθμό του.
  • Δείξε στο παιδί τρόπους να χρησιμοποιήσει τα υλικά, αλλά μην το διδάσκεις και μην το διορθώνεις. Η χαρά του messy play είναι ακριβώς η ελευθερία που μας χαρίζουν τα υλικά. Δεν είναι κρίμα να την χαλάμε, βάζοντας όρια και κανόνες; Παίξε κι εσύ ελεύθερα, παράλληλα ή μαζί με το παιδί αν εκείνο το επιθυμεί. Θα το ευχαριστηθείς!
  • Φορέστε ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν, θα είναι η ενδυμασία του messy play! Επίσης εγώ προτείνω να επιλέξεις ένα παλιό αντρικό πουκάμισο και να το φορέσεις στο παιδί ανάποδα, δηλαδή με τα κουμπιά στη πλάτη. Μάζεμα τα μανίκια, κι έτοιμη η ποδιά!

Επιστροφή στο ιστολόγιο