Εύκολες δραστηριότητες με τα σχήματα

Εύκολες δραστηριότητες με τα σχήματα

Στη προσχολική ηλικία, από την ηλικία περίπου των τριών ετών, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν βασικά σχήματα, όπως ο κύκλος, το τρίγωνο, το τετράγωνο και το παραλληλόγραμμο.

Η εκμάθηση των σχημάτων βοηθάει τα μικρά παιδιά:

  • να αναγνωρίζουν και να οργανώνουν τις οπτικές πληροφορίες που δέχονται, καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν δεξιότητες παρατήρησης για να προσδιορίσουν τα διαφορετικά σχήματα
  •  να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.  
  • να μάθουν  πώς να συγκρίνουν διαφορετικά σχήματα και να ομαδοποιούν παρόμοια σχήματα μαζί.   Η κατηγοριοποίηση και η ταξινόμηση  είναι  βασικές δεξιότητες η εκμάθηση των οποίων γίνεται στη προσχολική ηλικία.
  •  να αποκτήσουν ευκολότερα δεξιότητες σε άλλους τομείς, όπως τα μαθηματικά και η ανάγνωση. Ένα παιδί που έχει μάθει να διακρίνει τις διαφορές των σχημάτων, μπορεί να διακρίνει ευκολότερα τις διαφορές στα γράμματα και τους αριθμούς.

Σχήματα στο πάτωμα

Θα χρειαστείς: Χαρτοταινία

Στο πάτωμα, δημιούργησε με χαρτοταινία σχήματα, σε μεγάλο μέγεθος.  Για παιδιά 2 ετών δημιούργησε 1-2 σχήματα, έναν κύκλο και ένα τετράγωνο. Για παιδιά 3 ετών,  2-3 σχήματα, έναν κύκλο, ένα τετράγωνο κι ένα τρίγωνο. Από 4 ετών μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ποικιλία σχημάτων ακόμα κι αυτών που μοιάζουν μεταξύ τους, όπως ο κύκλος και το οβάλ.

Μόλις είναι έτοιμα τα σχήματα, συζητήστε για τα χαρακτηριστικά των σχημάτων, με απλά λόγια. Στη συνέχεια μπορεί το παιδί να περπατήσει πάνω στις γραμμές τους.

Και η αναζήτηση ξεκινά! Ζήτησε από το παιδί να βρει αντικείμενα μέσα στο σπίτι που να έχουν τον ίδιο σχήμα. Για τα μικρότερα παιδιά, ίσως χρειαστεί την πρώτη φορά να ψάξετε μαζί, ώστε να καταλάβει καλύτερα τι είναι αυτό που ψάχνετε.

Βρες τη σκιά

Θα χρειαστείς: κόλλες Α4, διάφορα αντικείμενα 

Διάλεξε διάφορα αντικείμενα ή παιχνίδια με διαφορετικά σχήματα και ζωγράφισε το περίγραμμα τους σε μερικές κόλλες. Άπλωσε τα αντικείμενα δίπλα στα χαρτιά και ζήτησε απο το παιδί να βρει ποια είναι η σκιά του κάθε αντικειμένου, τοποθετώντας το πάνω στο περίγραμμα.

Ταξινόμηση

Θα χρειαστείς: Κανσον χαρτόνι, ψαλίδι

Κόψε από χαρτόνι  το ίδιο σχήμα σε μια σειρά μεγεθών. Δώσε στο παιδί τα σχήματα και ζήτα να τα τοποθετήσει από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και το αντίθετο.

Tip! Τα παιδιά άνω των 4 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ψαλίδι με σχετική ακρίβεια, οπότε μπορούν να τα κόψουν μόνα τους.

Tip! Αν θέλετε να παίζετε το παιχνίδι σε πίνακα και να είναι πιο οριοθετημένες οι θέσεις που μπαίνουν τα σχήματα, μπορείς να κολλήσεις στη μια πλευρά, ταινία χριτς χρατς (το θηλυκό) και το ίδιο να κάνεις (με το αρσενικό) σε ένα μεγάλο χαρτόνι.

Θα χρειαστείς: Κομμάτια τσόχας, κορδέλα, ψαλίδι

Κόψε διάφορα σχήματα από τσόχα(είναι αρκετά δύσκολη στο κόψιμο για τα μικρά παιδιά) και κάνε μια οπή στο κέντρο κάθε σχήματος.

Αρχικά μπορείτε να παίξετε, κατηγοριοποιώντας όλα τα ίδια σχήματα μαζί.

Στη συνέχεια, δώσε την κορδέλα στο παιδί, ώστε να την περάσει μέσα από τα σχήματα.

Τip! Για να κάνεις την οπή, δίπλωσε το σχήμα στην μέση και κόψε λίγο με το ψαλίδι. Ανάλογα με το φάρδος της κορδέλας, μπορεί να χρειαστεί να την μεγαλώσεις.

Αποτυπώματα

Θα χρειαστείς: ποτήρι, δαχτυλομπογιές, κόλλες Α4

Βουτήξτε τα ποτήρια στο χρώμα και γεμίστε το χαρτί με πολύχρωμες μπουρμπουλήθρες!

Επιστροφή στο ιστολόγιο